Nieuws

Cantate BWV 146: Wir müssen durch viel Trübsal in das Reich Gottes eingehen

Met bijna de dubbele lengte van een ‘gewone’ cantate kunt u zondag 12 mei weer luisteren naar het prachtige werk van Bach: BWV 146, Wir müssen durch viel Trübsal in das Reich Gottes eingehen.

De cantate werd geschreven voor de derde zondag na Pasen, Jubilate (Verheugt u). Jubilate is ontleend aan de tekst van Psalm 66: “Heel de aarde, juich voor God”. De evangelietekst horende bij deze cantate (Johannes 16 : 16-23) vertelt over Jezus die zijn leerlingen in verwarring brengt met de woorden ‘Nog een korte tijd en jullie zien me niet meer, maar kort daarna zien jullie me terug’ (NBV). In diezelfde rede wordt aan de leerlingen gezegd dat hen een tijd van huilen, weeklagen en droefenis te wachten staat. Maar het verdriet zal uiteindelijk in vreugde veranderen.

Voor het begin van de cantate gebruikte Bach een prachtig sinfonia. In tegenstelling tot het middenstuk van de cantate is dit vreugdevol van klank, Jubilate! Het wordt opgevolgd door koor- en solozang waarin we duidelijk meer van het Trübsal te horen krijgen; treurige klanken en teksten sprekend van tranen, leed en ellende. Uitziend naar de vreugde die zijn plaats in zal nemen, waarmee de cantate ook zal afsluiten.

Wie will ich mich freuen,
wie will ich mich laben,
wenn alle vergängliche Trübsal vorbei!

Wat zal ik juichen,
wat zal ik mij laven
Als alle vergankelijke ellende voorbij is!

Medewerkers aan deze cantatedienst zijn:
Bram Beute voorganger
Sander van den Houten organist
Petra Stoute sopraan
Yvonne Kok alt
Falco van Loon tenor
Marijn Zwitserlood bas
En het Bachkoor & -orkest Kampen
onder leiding van Ab Weegenaar

Zondag 12 mei 17.00 uur, Burgwalkerk. De toegang is gratis, een gift bij de uitgang is nodig om de onkosten te betalen. Hartelijk welkom!

Zoeken

LAATSTE TWEETS

TopGeloofsliederen-kerkdienst https://t.co/3zIgSkiPzA

Lelystraat 49, 8265 BB Kampen

Impressie

© Copyright 2017 . Alle rechten voorbehouden website door web by step

Zoeken