Vijf inspirerende nummers uit de moderne muziek

Of een muzieknummer een hit wordt, wordt meestal bepaald door de melodie en/of het ritme. Dat is begrijpelijk, maar het doet geen recht aan al die mooie teksten, die ook geschreven zijn.
Veel teksten gaan over de liefde of het ontbreken daarvan, een boeiend onderwerp, maar daarnaast zijn er ook veel teksten die wereldwijd miljoenen mensen inspireren. Ik geef godsdienst aan twee examenklassen. Iedere les beginnen we met zo’n inspirerend nummer, waarna we praten over levensvragen aan de hand van de tekst.

[red]Van Pieter Treep ontving de redactie dit artikel, welke ook in de Mozaiek te lezen is, echter op onze site kunt u door op de afbeelding te klikken, ook luisteren/kijken naar het lied en de teksten meelezen. De meeste liederen zijn zelfs voorzien van een vertaling.

 
Al jaren start mijn eerste les met Where is the love van The Black Eyed Peas. Een tekstueel keihard R&B-nummer over de wereld, waarin onze jongeren opgroeien. Alle ellende, waarmee ze in het nieuws worden geconfronteerd, komt voorbij. En dan, als een kyriegebed, klinkt dat schitterende refrein:

“Father, Father, Father help us, Send us some guidance from above, 'Cause people got me, got me questionin', Where is the love?”

Een gebed om steun van God in een schijnbaar uitzichtloze wereld. Het laatste couplet sluit af met: “Gotta keep my faith alive until love is found.” Heerlijk om met jongeren over zo’n tekst na te denken.

De lessenserie over racisme en discriminatie leid ik in met Strange fruit, een jazznummer van Billie Holiday: “Southern trees bear a strange fruit”. In drie korte coupletten wordt een lynchpartij van twee zwarte mannen aan de kaak gesteld. De leerlingen vinden de muziek zelden mooi, maar worden stil van de tekst. En daarna denken we na over thema’s als slavernij en Black lives matter.  
  Dat U2 veel nummers heeft gemaakt die zijn geïnspireerd door hun geloof en de Bijbel behoeft geen betoog. Ik kies hier voor Beautiful day: “See the bird with a leaf in her mouth, after the flood all the colors came out.” Een nummer over hoop op een betere wereld met een tekst, mede gebaseerd op Gods belofte na de zondvloed.
als-het-net-even-anders-was-gegaan
Ben je bereid om te staan voor je principes? Daar worstelen veel jongeren mee. In de week van de Auschwitz-herdenking vertel ik over mijn opa, die weigerde om joden te arresteren en daarmee zijn leven op het spel zette. Deze les begint met Herman van Veens Als het net even anders was gegaan: “Als Hitler toch de oorlog had gewonnen….” 
Naastenliefde is een mooi thema om over te praten met pubers. One day van rapper Matisyahu is gebaseerd op Jesaja 11 en Zacharia 7.  De videoclip is een mooie variatie op ‘wie goed doet, goed ontmoet’ en nodigt uit om daarover na te denken: I've been praying for the people to say there'll be no more wars. And our children will play.”

Lelystraat 49, 8265 BB Kampen

Impressie

© Copyright 2017 . Alle rechten voorbehouden website door web by step

Zoeken